2012 m. liepos 8 d., sekmadienis

Sveikiausios troškulio malšinimo priemonės karštą dieną

Sveikiausios troškulio malšinimo priemonės karštą dieną 

Viena svarbiausių priemonių sveikatai išsaugoti karštą dieną—gerti daug skysčių. Kad normaliai veiktų kraujo apytaka, tikrai karštu oru kiekvieną dieną reikia išgerti iki 3 l skysčių. Tačiau toli gražu ne tas pats, kokius skysčius gerti. Prieš malšinant troškuli reikia gerai apgalvoti, kaip tai geriausiai padaryti.
Geriant skysčius vasarą, daroma daug klaidų:
• Jauni žmonės vasarą labiausiai mėgsta gerti šaltą arbatą (Ice Tea). Tačiau ši arbata toli gražu nėra sveikas gaivinantis gėrimas. Juk tai - juodoji arbata, kuri stiprokai varo šlapimą. Jeigu žmogus išgeria 1l ledinės arbatos, jis netenka 2l skysčių. Dėl to apkraunami inkstai, organizme atsiranda skysčių trūkumas. Be to, su ledine arbata gaunama kofeino, kuriam veikiant didelei žmonių daliai padidėja aktyvumas ir dėl to jiems būna sunku užmigti vakare. Galiausia ledinė arbata yra ir pernelyg saldi, o dėl to troškulys tik dar labiau sustiprėja.
• Alus taip pat nėra ideali priemonė troškuliui malšinti. Alkoholis yra kalorijų šaltinis, dėl jo poveikio atsiranda nuovargis.
• Dauguma kolos gėrimų ir limonadų taip pat yra pernelyg saldūs. Na, o jeigu norite juos gerti, tuomet reikėtų rinktis mažo kaloringumo (lengvą, light) kolą ar limonadą.
Na, o kokie gi gėrimai geriausiai tinka troškuliui malšinti karštą vasaros dieną:
• Idealiai tinka grynas vanduo iš vandentiekio čiaupo. Tai - klasikinė priemonė troškuliui malšinti. Jame nėra kalorijų, jis labai pigus. Į šį vandenį įlašinkite keletą lašų citrinų sulčių. Vitamino C dėka nitritai (kurių kartais būna vandentiekio vandenyje) nevirs vėžį sukeliančiais nitrozaminais. Tačiau tuose miestuose, kurių gyventojai žino, kad jų vandentiekio vanduo prastos kokybės, vandens iš čiaupo gerti nereikėtų.
• Jeigu norite tikslingai vartoti mineralines medžiagas ir mikroelementus, geriausia pasirinkti vieną iš daugybės šiandien siūlomų mineralinio vandens rūšių. Mineraliniame vandenyje taip pat nėra kalorijų. Karštą dieną geriau gerti mineralinį vandenį be angliarūgštės. Pernelyg didelis angliarūgštės kiekis gali tapti vidurių pūtimo ir žagsėjimo priepuolių priežastimi.
• Ir vandentiekio vandenį, ir mineralinį vandenį galima maišyti su vaisių sultimis. Tačiau, norint numalšinti troškulį, reikėtų pilti tik nedaug vaisių sulčių, kad tokios praskiestos sultys nebūtų pernelyg saldžios. Karštą dieną ypač gerai tiks aviečių ir serbentų sultys. 
• Labai gera priemonė karščiui ir troškuliui įveikti yra ir drungnos  žolelių arbatos (tos, kurios labiausiai mėgstamos arabų šalyse - pipirmėčių, kinrožių žiedų, melisų). Šias arbatas reikėtų gerti nesaldytas. Galima naudoti džiovintas žoleles, tačiau arbata gali būti ruošiama ir iš žalių augalų. Čia pateiksime pipirmėčių arbatos receptą: nuplaukite ir smulkiai sukapokite žalius pipirmėčių lapus. 1 puodeliui į arbatinuką įdėkite 1 nenubrauktą arbatinį šaukštelį pipirmėčių lapų.   Užpilkite karšto vandens, suskaičiuokite iki trijų ir vandenį iškart išpilkite. Po to dar kartą užpilkite karšto vandens ir dabar palikite 2 min. prisitraukti. Tuomet arbata nebus tokia karti ir ypač gerai malšins troškulį.
• Troškulį galima malšinti ir pieno produktais: 1/4 litro pasukų ar rūgštaus pieno atskieskite 1/4 litro mineralinio vandens. 
• Ypač gerai troškulį numalšins obuolių sultys su mineraliniu vandeniu (reikia maišyti santykiu 1:1). Obuolių sultyse bei mineraliniame vandenyje esančios mineralinės medžiagos bei mikroelementai greitai patenka į žmogaus organizmą ir greitai kompensuoja karštą dieną prakaituojant atsiradusį gyvybiškai būtinų medžiagų trūkumą.  
Dar viena svarbi pastaba: tinkamai malšinant troškulį karštą dieną reikia gerti drungnus, bet ne šaltus kaip ledas skysčius. Nes, išgėrus labai šalto gėrimo, greitai vėl pasidarys karšta.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą